Nasza strona używa "ciasteczek" (cookies). Dzięki temu działa lepiej. Korzystając nadal z naszej strony bez dokonywania zmian w ustawieniach przeglądarki wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej o polityce prywatności.

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. B.Koraszewskiego
ul. Szkolna 6
46-060 Prószków 
77 46 48  083
pspproszkow@poczta.onet.pl

grosik banner

19 Grudnia 2011

Akademia Wiedzy o Unii Europejskiej

"Świąteczne news'y i hity"

HITS FOR TODAY

"So this is Christmas"

"Fröhliche Weihnacht überall"

NEWS FOR TODAY

Dziś w ramach Akademii Wiedzy poznacie tradycyjne Mince Pies z Anglii
oraz
Christstollen z Niemiec.

Mince Pies – ciasteczkowa kołyska


Są to małe okrągłe babeczki nadziewane specjalną masą - głównie ze smażonych rodzynków, pokrojonych drobno jabłek i skórki pomarańczowej. Podaje się je na podwieczorek, czyli tea. Kiedyś miały kształt owalny – dla upamiętnienia kolebki, w której sypiał w stajence Jezus - i nadziewano je mięsem.
W okresie Bożego Narodzenia - od pierwszego dnia świąt do Trzech Króli - należy zjeść dwanaście takich ciasteczek. Ma to zapewnić powodzenie w przyszłym roku. W wigilię dzieci stawiają jedną babeczkę z kieliszkiem sherry obok kominka. To dla świętego Mikołaja - by po przyniesieniu prezentów mógł posilić się przed dalszą drogą.

Der Christstollen – Strucla drożdżowa z bakaliami

Najstarszym przysmakiem Świąt Bożego Narodzenia pochodzącym z 1329 roku, jest strucla z bakaliami często również z marcepanem. Piecze się ją już w listopadzie, by nabrała aromatu. Po jej upieczeniu polewa się ją topionym masłem i mocno posypuje cukrem pudrem. Czynność tę powtarza się kilkakrotnie w odstępie kilku dni, aż warstwa cukru pudru będzie gruba i twarda. Struclę owija się folią i przechowuje do świąt. Najbardziej znane są strucle dreźnieńskie. Christstollen symbolizuje Dziecię Jezus owinięte w pieluszki.

©2017 Publiczna Szkoła Podstawowa w Prószkowie
design code