Nasza strona używa "ciasteczek" (cookies). Dzięki temu działa lepiej. Korzystając nadal z naszej strony bez dokonywania zmian w ustawieniach przeglądarki wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej o polityce prywatności.

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. B.Koraszewskiego
ul. Szkolna 6
46-060 Prószków 
77 46 48  083
pspproszkow@poczta.onet.pl

grosik banner

20 Września 2012

Zajęcia kulinarne 20.09.

Na dzisiejszych zajęciach kulinarnych upiekliśmy 2 rolady biszkoptowe.

Przepis na roladę biszkoptową

Główna zasada:

Na jedno jajko potrzebujemy 3 dkg cukru i 3 dkg mąki

Składniki na biszkopt /normalną blachę z piekarnika /

5 jajek

15 dkg cukru

15 dkg maki tortowej

1 mały cukier wanilinowy

Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

Bita śmietana i ulubiony dżem

lub krem do tortów o dowolnym ulubionym smaku

Sposób przygotowania:

Jajka /całe/ ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy /Nie miksujemy!/ mąkę z masa jajeczna. Wylewamy całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 C na jasno brązowy kolor.

Po upieczeniu ciepłe jeszcze ciasto owijamy w ściereczkę , delikatnie /aby się nie złamało/ zwijamy w roladę. Po kilku minutach rozwijamy i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. biszkopt smarujemy dowolną masą / kremem, bitą śmietaną lub dżemem/.

Na następnych zajęciach gotować będziemy leniwe pierogi.

©2017 Publiczna Szkoła Podstawowa w Prószkowie
design code