Nasza strona używa "ciasteczek" (cookies). Dzięki temu działa lepiej. Korzystając nadal z naszej strony bez dokonywania zmian w ustawieniach przeglądarki wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej o polityce prywatności.

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. B.Koraszewskiego
ul. Szkolna 6
46-060 Prószków 
77 46 48  083
pspproszkow@poczta.onet.pl

grosik banner

27 Września 2012

Zajęcia kulinarne 27.09

Na dzisiejszych zajęciach robiliśmy leniwe pierogi. To bardzo proste i szybkie danie. A jak smakowało, zapytajcie uczestników.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (pułtłustego)
  • 3 jajka
  • sul
  • 1 szklanka mąki przennej

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić /najlepiej tłuczkiem do ziemniakuw/.
  2. Jajka roztrzepać/ miksować, dodać moąkę.
  3. Wymieszać z serem.
  4. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto przełorzyć na blat posypany mąką i uformować wałek, lekko go spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki (kopytka).
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, /gotować ok. 2 min./ i wyciągnąć łyżką cedzakową.

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cókrem.


Na następnych zajęciach robić będziemy jabłka w cieście.

menis 12.00

Przepis na roladę biszkoptową

Składniki na biszkopt /normalną blachę z piekarnika /

Główna zasada: Na jedno jajko potrzebujemy 3 dkg cukru i 3 dkg mąki

5 jajek

15 dkg cukru

15 dkg maki tortowej

1 mały cukier wanilinowy

Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

Bita śmietana i ulubiony dżem

lub krem do tortów o dowolnym ulubionym smaku

Sposób przygotowania:

Jajka /całe/ ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy /Nie miksujemy!/ mąkę z masa jajeczna. Wylewamy całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 C na jasno brązowy kolor.

Po upieczeniu ciepłe ciasto owijamy w ściereczkę , delikatnie /aby się nie złamało/ zwijamy w roladę. Po kilku minutach rozwijamy i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. biszkopt smarujemy dowolną masą / kremem, bitą śmietaną lub dżemem /

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
©2017 Publiczna Szkoła Podstawowa w Prószkowie
design code